1r DE MAIG: PER UNA SORTIDA SOCIAL DE LA CRISI

domingo, 2 de mayo de 2010


Des del PSUC Viu celebrem aquest any el 1r de maig, dia de la classe treballadora, preocupats per l'actual situació econòmica i social, perquè la crisi, que tan greument està perjudicant els treballadors i treballadores, no sols no remet sinó que en els últims mesos s'està agreujant, especialment pel que fa a la destrucció de llocs de treball. La desocupació continua augmentant de manera galopant i sembla no tenir sostre. Per exemple, en el mes de març van ser 35.988 treballadors/es més els que van incrementar la xifra d'aturats, la qual cosa suposa, segons dades oficials, que la taxa de desocupació s'ha situat en un alarmant 18,8% amb un total de 4.166.613 aturats/des, la xifra més alta des de 1996. En aquest sentit, Espanya continua sent el país de la Unió Europea on més s'estan notant les conseqüències de la crisi, no en va, des que s'inicià la crisi el nombre d'aturats/des ha augmentat en un 141%, el triple que a Itàlia o Gran Bretanya.

Enfront d'això, els antídots del govern central del PSOE aprofundeixen en les polítiques econòmiques dels últims anys abraçant les tesis neoliberals de la patronal. Uns antídots que persegueixen precaritzar encara més les condicions de la classe treballadora alhora que els vertaders responsables de la crisi continuen endurint el discurs en la seva ofensiva contra la protecció social, acomiadant massivament, tancant empreses i apostant per la rebaixa dels drets socials com a alternativa a la crisi. La recent proposta de revisió del sistema públic de pensions, basada en retardar l'edat de jubilació fins als 67 anys i ampliar el període de càlcul de cotització dels 15 anys actuals fins als 25 anys, posa de manifest fins a quin punt coincideixen les estratègies i les anàlisis econòmiques del govern central i de la CEOE.

En el PSUC Viu no oblidem les elevades taxes de temporalitat, precarietat i sinistralitat laboral, punts negres sobre els quals es teixeixen els dèficits del nostre mercat de treball i que ja estaven presents amb anterioritat a la crisi econòmica. Al si de la Unió Europea, Espanya és el país líder en precarietat laboral i en qualsevol estudi publicat en els últims anys així es testifica. I quan parlem de precarietat ens referim a la insuficiència de l'Estat Social a Espanya. No entenem que en el context actual la despesa en protecció social a Espanya hagi baixat el 2009 fins al 20´9% del PIB. Amb això s'eixampla encara més la bretxa que separa Espanya de la resta de països de la Zona Euro on la mitjana en protecció social supera el 30% del PIB. Així mateix, no ignorem la doble explotació que pateixen milions de treballadors i treballadores per condició de gènere, edat o origen cultural, i és per això que des del PSUC Viu hem denunciat les desigualtats de gènere en l'àmbit del treball, les dificultats en la inserció laboral dels joves o el tracte discriminatori cap a la població treballadora immigrant.

Des del PSUC Viu considerem que ha arribat el moment de sortir al carrer i deixar clar tant al govern del PSOE com a la classe empresarial que la crisi no pot seguir pagant-la la classe treballadora. Urgeix una gran mobilització social per l'ocupació i la protecció social que forci al govern central a l'adopció de mesures a favor de la creació de llocs de treball i al desenvolupament de polítiques socials basades en la recuperació del sector públic de l'economia que millorin la protecció dels milions de desocupats i de famílies que no tenen una ajuda econòmica que els permeti subsistir. Creiem que la sortida de la crisi econòmica ha de plantejar-se des d'un enfocament social i democràtic que atengui a les necessitats dels treballadors/es i dels més necessitats. De la mateixa manera, fem una crida a les organitzacions sindicals perquè prossegueixin en la seva defensa de l'ocupació, dels salaris i del sistema públic de protecció social. Finalment, emplacem a la nostra militància i al conjunt de la ciutadania a participar activament a les manifestacions del 1r de maig.


VISCA LA CLASSE TREBALLADORA! VISCA EL 1r DE MAIG!

0 comentarios: